USD32,28
EURO34,80
JPY0,209400
RUB0,352800
GBP40,55
EURO/USD1,08
BIST10.247,75
GR. ALTIN2.398,52
BTC61.654,58

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Yapay zeka, dünyanın geleceği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Yapay zeka, dünyanın geleceği
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Yapay zeka, dünyanın geleceği
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da düzenlenen BTK Akademi Yapay Zekâ Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, yapay zekanın dünyanın geleceği olduğunu söyledi.

Uraloğlu, yapay zekanın ekonomik büyüklüğünün hızla arttığını belirterek, “Bu yıl 250 milyar doları aşan yapay zeka teknolojilerinin, 2030 yılında 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor” dedi.

Yapay zekanın birçok alanda kullanıldığını vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Sağlıkta tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde, ulaşımda sürücüsüz araç teknolojilerinde, ekonomide finans sektöründeki müşteri hizmetleri ve dolandırıcılık tespiti konularında, hukukta, tarımda, eğitimde, mimaride neredeyse hayatımızın her safhasında kullanılıyor.”

Uraloğlu, Türkiye’nin de yapay zeka alanında önemli adımlar attığını belirterek, “Yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz ‘Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule’ gibi uygulamalar ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz” diye konuştu.

Yapay zeka, Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacak

Uraloğlu, yapay zekanın Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Yapay zeka, ülkemizin üretim, ihracat, istihdam ve refah düzeyini artırma potansiyeline sahip. Bu potansiyeli hayata geçirmek için yapay zeka alanındaki Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğiz.”

Uraloğlu, yapay zeka alanında yetişmiş insan kaynağının da önemli olduğunu belirterek, üniversitelerle iş birliği yaparak bu alandaki insan kaynağını artıracaklarını söyledi.

Yapay zeka, Türkiye’nin savunma sanayinde de önemli bir rol oynayacak

Yapay zeka, Türkiye'nin savunma sanayinde de önemli bir rol oynayacak
Yapay zeka, Türkiye’nin savunma sanayinde de önemli bir rol oynayacak

Uraloğlu, yapay zekanın Türkiye’nin savunma sanayinde de önemli bir rol oynayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Savunma sanayinde yapay zekayı kullanarak yerli ve milli silah sistemlerimizi daha da geliştireceğiz. Bu sayede ülkemizin güvenliğini daha da güçlendireceğiz.”

Uraloğlu, yapay zeka alanındaki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek, “Yapay zeka alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek ülkemizi bu alanda dünyanın öncü ülkelerinden biri haline getireceğiz” dedi.

Türkiye, yapay zeka alanındaki riskleri ve fırsatları değerlendirdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapay zeka alanındaki gelişmelerin hem fırsatlar hem de riskler içerdiğini belirterek, “Bu alandaki riskleri bertaraf etmek için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç var” dedi.

Karaismailoğlu, Ankara’da düzenlenen “Yapay Zeka Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, yapay zekanın, hayatımızın her alanında hızla yaygınlaşan bir teknoloji olduğunu söyledi. Bu teknolojinin, sağlık, eğitim, ulaşım, üretim gibi pek çok alanda önemli faydalar sağlayacağını ifade eden Karaismailoğlu, “Ancak yapay zeka aynı zamanda büyük riskler de barındırıyor” diye konuştu.

Yapay zeka, kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılabilir

Karaismailoğlu, yapay zekanın, kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabileceğini belirterek, “Geçtiğimiz hafta Türk müziğinde, unutulmaz sesi ve yorumuyla iz bırakan rahmetli Zeki Müren’in sesinin yapay zekâ yardımıyla yeni bir parçayı seslendirmesi için kullanılmasına şahit olduk. Yine, geçtiğimiz yıl yapay zekâ yardımıyla Cumhurbaşkanımızın sesini taklit edip, bazı iş insanları ile üst düzey kamu yöneticilerini arayarak çıkar sağlamaya çalışan bir kişi oldu” ifadelerini kullandı.

Siber güvenlik alanında yerli ve milli projeler hayata geçiriliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye’nin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandıklarını kaydeden Karaismailoğlu, “Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz ‘Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule’ gibi uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka, Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacak

Yapay zeka, Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacak
Yapay zeka, Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacak

Karaismailoğlu, yapay zekanın, Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını belirterek, “Bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve ülkemizin bu fırsattan en iyi şekilde yararlanması için çalışıyoruz. Bu amaçla, yapay zeka alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekliyoruz. Ayrıca, yapay zeka teknolojisinin kamu hizmetlerinde yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Türkiye, yapay zeka alanında 47. sırada

Karaismailoğlu, Oxford Insight’ın 2023 yılında yayınlamış olduğu “hükümet yapay zekâ endeksi” raporuna göre Türkiye’nin 193 ülke arasında 47. sırada olduğunu belirterek, “Bu sıralamayı daha da yukarıya taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Yapay zeka, Türkiye’de hızla yaygınlaşıyor

Türkiye’de de yapay zeka teknolojisine ilişkin girişimlerinin hızla arttığını kaydeden Karaismailoğlu, “TÜİK 2023 verilerine göre ülkemizde 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin yüzde 18,5’inin yapay zekâ teknolojilerini kullanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dünyada üretilen veri hacmi hızla artıyor

Dünyada üretilen, kopyalanan ve tüketilen verinin büyük bir hızla arttığına dikkati çeken Karaismailoğlu, “2010 yılında 2 Zetabyte, 2020’de 64 Zetabyte olan veri hacminin 2025’te 181 Zetabyte’a ulaşacağı öngörülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Yapay zeka, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek

Karaismailoğlu, yapay zekanın Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bir teknoloji olduğunu belirterek, “Bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, ülkemizin bu fırsattan en iyi şekilde yararlanması için çalışıyoruz” dedi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

Yorumlar kapalı.